Un volum în limba engleză, semnat de Camelia Burghele, a apărut la Editura Caiete Silvane, în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Acesta este intitulat „Magical Trademark: Women Only. Changing Destiny, Fighting Bad Luck” („Marcă înregistrată magică: doar pentru femei. Schimbând destine, luptând cu nenorocul”).
Camelia Burghele este etnolog, specializat în magia tradițională terapeutică și în dinamica proceselor culturale tradiționale ale satului românesc. Aceasta a semnat mai multe studii și cărți publicate în acest domeniu, precum: „Șapte zile în Țara Silvaniei”, „Șapte povești din Țara Silvaniei”, dar și un set de zece volume de antropologie culturală, intitulat „Satele românești și poveștile lor”.
Camelia Burghele este absolventă a Școlii Postdoctorale a Academiei române din București în anul 2013. Mai mult, aceasta este o voce autorizată a tinerei generații de antropologi români și este preocupată de radiografia fenomenelor culturale specifice globalizării și urbanului, a noilor repere din satul post-tradițional și a formulelor elastice de raportare a omului contemporan la paradigma supranaturalului: „Etnologie, magie, pandemie. Cămașa ciumei, nivelul următor: 2.0”, în pregătire.
În prezent, studiază tranziția magiei tradiționale către magia urbană contemporană. Unul dintre ultimele sale volume, intitulat „De la vrajă la vrăjeală. O antropologie a supranaturalului contemporan”, apărut la Editura Institutul European, Iași, 2017, cu ediția a II a în 2022, cu o prefață de Nicu Gavriluță, s-a bucurat de un succes notabil: „Un volum unic în felul său, de pionierat și, mai ales, de maximă actualitate, tentant pentru lectură” (acad. Sabina Ispas).
Cea mai recentă carte publicată de Camelia Burghele este „Sarmale și serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural”, recomandată (coperta IV) de Radu Paraschivescu, Adriana Babeți și Cosmin Dragomir; cartea citește sarmalele printr-o grilă modernă, antropologică (există chiar și un apel la o „antropologie a sarmalelor”), în care mâncarea tradițională veche (peste 60 de rețete culese din satele sălăjene) este reconfortantă, adunând în aceeași „oală de sarmale” povești culinare din lumea satului, repere cultural-identitare și tendințe culinare.
Aceasta este membră în boardul Asociației de Științe Etnologice din România. Mai mult, Camelia Burghele este protagonistă a numeroase emisiuni de televiziune și radio regionale și naționale cu teme de antropologie culturală. Lector / speaker în diverse proiecte culturale, a impus în discursul antropologic câteva expresii definitorii: „țăranul SMART”, „colecția de babe”, „țăranul – ecologist”.